sâmbătă, 30 octombrie 2010

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la San

Conform statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte, au între 39 şi 49 de ani. La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân. Ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de cancer la sân.
Dar cancerul la sân depistat în stadiul incipient poate fi vindecat în proporţie de peste 90%.
 
Pentru a combate această boală necruţătoare, 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân. Cu acest prilej, sunt organizate în întreaga lume campanii de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul la sân şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale cancerului la sân, astfel încât să poată fi salvată viaţa acelor persoane diagnostic cu această cumplită boală.
 
Cancerul la sân poate fi depistat prin trei modalităţi simple: mamografie, examenul clinic al sânului şi autoexaminarea sânilor.
 
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul la sân este responsabil de peste 500.000 de decese anual.
În România se estimează că numărul bolnavilor de cancer este de aproximativ 400.000 de persoane, dintre care, pe primul loc în cazul femeilor, este cancerul de sân.
În fiecare an, în întreaga lume, se înregistrează aproximativ şapte milioane de cazuri noi de cancer. Se estimează că decesele provocate de cancer vor deveni principala cauză de deces în ţările dezvoltate, incidenţa (cazurile noi pe o perioadă de timp) şi prevalenţa (numărul total de cazuri) va fi în creştere.
 
În fiecare lună, sânii unei femei trec printr-o serie de schimbări temporare asociate menstruaţiei, schimbări care includ si posibilitatea formării unui nodul. Nodulii apar cel mai frecvent în lobuli – micii saci care produc laptele – sau în ductele care transportă laptele spre sfârc.
Cele două categorii principale de cancer la sân sunt carcinoamele lobulare şi ductale.
 
Cancerul la sân poate debuta cu formarea unei mici tumori bine delimitate de tip benign, ceea ce însemnă că nu sunt invadate şi alte ţesuturi; alte ţesuturi devin maligne, canceroase, ce au potenţialul de a se răspândi.
 
Şi bărbaţii pot face cancer la sân, dar numărul lor este foarte scăzut. Cazurile de îmbolnăviri de cancer la sân la bărbaţilor sunt rare şi reprezintă un procentaj de aproape 1% din toate cazurile de cancer la sân. Cei mai predispuşi la cancer la sân sunt bărbaţii care au mai avut în familie antecedente de acest gen sau cancer de prostată, cei care iau hormone, cei care prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate, pubertate întârziată etc.
 
Fundaţia Renaşterea organizează vineri, 1 octombrie 2010, a zecea ediţie a evenimentului "Iluminare în roz" - simbol al luptei împotriva cancerului la sân, Palatul Parlamentului fiind clădirea aleasă în acest an pentru a fi iluminată în roz.
 
Anul acesta, şi alte oraşe din ţară s-au alăturat capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei împotriva cancerului la sân în Botoşani, Braşov, Constanţa, Cluj, Paşcani, Petroşani şi Târgu Mureş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu