sâmbătă, 30 octombrie 2010

SOS - Salvati copiii planetei

Potrivit unui raport UNICEF publicat in 2007, aproximativ 400 de milioane de copii care au pana in 18 ani sufera de subnutritie. Peste 60% dintrei acestia au varste de pana la cinci ani si traiesc in zece tari. Zece milioane de copii sub cinci ani din tarile in curs de dezvoltare au murit. Subnutritia si bolile conexe au facut peste 60% dintre aceste victime. Unul din patru copii din statele sarace sufera din cauza lipsei unei alimentatii adecvate. 

Gilda Diaconu

Ziua de 1 iunie este dedicata, in mod traditional, copiilor, insa, din pacate, cu fiecare an care trece, aceasta ofera din ce in ce mai putine motive de sarbatoare, devenind, in schimb, un moment de bilant. Sumbru si cutremurator, intrucat aproape zece milioane de copii mor anual din cauza subnutritiei, potrivit celui mai recent raport al UNICEF. Rata zilnica este de 26.000 de decese in intreaga lume, iar principala pricina este lipsa hranei. India este de departe tara cu cele mai mari probleme, urmata de state din Orientul Mijlociu, marcate de conflicte armate de durata, precum si de comunitati din America Latina. La polul opus, lumea civilizata se confrunta cu o amenintare poate la fel de dura – obezitatea. Potrivit celor mai recente statistici, 117 milioane de copii, cei mai multi din tarile dezvoltate, sunt considerati in prezent obezi. 22 de milioane dintre acestia nu au implinit varsta de cinci ani.
 
 
Potrivit UNICEF, patru din cele zece milioane de copii decedati anual mor in prima luna de viata, iar jumatate dintre acestia nu ajung sa traiasca nici 24 de ore. Cele mai multe dintre decese sunt provocate de subnutritie, de bolile asociate cu ea, precum si de servicii medicale inadecvate si lipsa de profesionalism a moaselor. Potrivit UNICEF, o jumatate de milion de femei mor in lume anual atunci cand dau nastere unui copil. In unele tari, soarta copiilor este marcata implacabil de lipsa acuta a apei potabile, ca si de inexistenta medicamentelor si a tratamentelor de imunizare. Este cazul copiilor care locuiesc in tari extrem de expuse epidemiilor, precum Sudan (zona Darfur), India si Irak.

Intr-un top al tarilor cu cele mai ridicate rate ale mortalitatii infantile se incadreaza, in ordine: Sierra Leone, cu 270 de decese la 1.000 de nasteri; Angola, cu 260; Afganistan, cu 257; Niger – 253 si Liberia, cu o rata de 235. In contrast, Suedia si Islanda se afla printre tarile cu cea mai mica mortalitate infantila, rata fiind aproape neverosimila intr-o lume atat de bolnava: trei decese la 1.000 de nasteri.

„La fiecare bebelus care moare, alti 20 sufera de leziuni, complicatii generate de aducerea pe lume prematura sau de alte afectiuni neonatologice... In prezent, in tarile in curs de dezvoltare, un sfert din femeile insarcinate nu beneficiaza de nici un fel de asistenta medicala de specialitate. Doar 59% dintre nasterile din intreaga lume au loc in prezenta unei moase si doar jumatate in spitale“, se arata in raportul UNICEF.
 
------
 
Cu toate ca s-a constatat o usoara reducere a numarului deceselor, progresul in multe regiuni vulnerabile este insignifiant. In aceste conditii, devine din ce in ce mai clar ca unul dintre idealurile Natiunilor Unite cuprinse in pachetul de „dezvoltare a mileniului“, lansat in 2000, acela de a reduce cu doua treimi rata mortalitatii infantile pana in anul 2015, nu are prea mari sorti de izbanda. Printre zonele „corigente“ se numara regiunea Africii sub-sahariene, precum si estul si sudul Africii. In centrul si vestul Africii nu s-a constatat niciun progres. „Unul dintre cele mai fierbinti locuri din lume ramane Africa sub-sahariana, unde un copil din sase moare inainte de a atinge varsta de cinci ani“. Aproximativ jumatate din cazurile de deces sub cinci ani din toata lumea au fost inregistrate in aceasta regiune, in timp ce aici s-au nascut doar 22% dintre copiii lumii.
 

Un esec previzibil



Premierul britanic Gordon Brown a recunoscut esecul previzibil de a atinge „obiectivele mileniului“. Intr-un discurs rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elvetia, el a aratat: „Am promis (statele membre ONU - n.red.) o reducere a mortalitatii infantile cu 75% pana in 2015. Daca mentinem ritmul actual, acest lucru nu va fi posibil inainte de anul 2050“, a admis seful Executivului de la Londra. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a aratat la fel de pesimist si ingrijorat: „Trebuie sa gasim o abordare noua, sa ne revizuim strategia. Este inadmisibil ca un copil sa moara de foame la fiecare  cinci secunde“.

Un raport independent, redactat de Comitetul International pentru Salvare (IRC), o agentie non-guvernamentala de ajutorare, a scos la iveala o realitate socanta: in Republica Democrata Congo, 45.000 de oameni mor lunar, dintre care jumatate sunt copii cu varste fragede. „Cele mai multe dintre decese sunt provocate de subnutritie si de asistenta acordata la nastere sau in timpul sarcinii. De asemenea, s-a constatat o rata ridicata a cazurilor de boala, determinate de problemele sociale si economice cauzate de conflictul din aceasta tara: servicii medicale proaste, alimentatie riscanta, deteriorarea infrastructurii si numarul mare de locuitori fortati sa-si abandoneze locuintele din cauza conflictului.
 
In Africa, precum si in celelalte regiuni din lume extrem de vulnerabile, situatia nu se poate ameliora daca nu se intervine urgent. „Este necesara implementarea imediata a serviciilor medicale de baza, mamele trebuie incurajate sa alapteze, copiii trebuie sa fie suspusi unor tratamente de imunizare“, a declarat recent Ann Veneman, directorul executiv al UNICEF, intr-un speech pe marginea raportului UNICEF.
 

Pneumonia, mai periculoasa decat SIDA si malaria

Pe langa lipsa acuta a unei alimentatii adecvate, „pneumonia este maladia care face cele mai multe victime in randul copiilor - mai multe decat SIDA, malaria si pojarul la un loc. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale deceselor din toate regiunile cu probleme“, se arata in raportul UNICEF. Acelasi document arata ca exista peste doua milioane de copii cu varste de pana la 15 ani infestati cu virusul HIV. In 2006, peste jumatate de milion de copii s-au nascut cu acest virus, transmis de mama. Desi exista tratamente anti-retrovirale care reduc semnificativ riscul transmiterii HIV de la mama la fat, doar 11% dintre femeile seropozitive din tarile nedezvoltate sau in curs de dezvoltare au fost supuse unui astfel de tratament in cursul anului 2005. „Cele mai multe dintre aceste femei locuiesc in regiunea sub-sahariana a Africii“, arata raportul.
 

Marea Britanie, „bolnava” Occidentului

Nu doar tarile lumii a treia se confrunta cu o rata ingrijoratoare a mortalitatii infantile. In Marea Britanie, de pilda, aceasta este mai mare (sase la o mie de nasteri) decat in alte state din Occident, cum este Suedia (trei la o mie de nasteri). De asemenea, in Suedia, doar un copil din 17.400 moare la nastere, in timp ce la britanici, rata este de unu la 8.200. Deloc de neglijat este faptul ca Marea Britanie se confrunta si cu una dintre cele mai mari rate ale obezitatii infantile, 27% dintre copii suferind de aceasta maladie considerata deja cu proportii epidemice. Paradoxal, in ciuda nivelului de trai ridicat din Marea Britanie, serviciile medicale lasa de dorit. Un studiu publicat la inceputul acestui an de Comisia pentru Sanatate Publica arata ca 20% dintre Trusturile de Sanatate Nationala din Anglia ofera servicii de maternitate mult sub standardele in vigoare. Anna Walker, seful comisiei, s-a declarat ingrijorata in legatura cu calitatea serviciilor maternale, care sunt mult mai slabe decat in alte institutii medicale din tara. Pe lista neagra se afla si mai multe spitale din Londra.
In conditiile recesiunii mondiale, a scumpirii galopante a alimentelor, precum si a intensificarii conflictelor in multe dintre regiunile vulnerabile, promisiunile liderilor planetei de a invinge foametea si saracia par din ce in ce mai imposibil de realizat. Si, din pacate, copiii sunt primele victime ale „impotentei” politicienilor.

O poveste hollywoodiana cu happy-end

Maddox, Zahara si Pax Thien au in comun un trecut extrem de trist. S-au nascut in tari ale lumii a treia, saraci lipiti. Si totusi, soarta le-a zambit atunci cand au fost adoptati de celebrul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt. Maddox este de orgine cambodgiana si a fost adoptat pe cand avea doar sapte luni, la 10 martie 2002. Acum este un american veritabil si viseaza sa ajunga si el, intr-o zi, o stea de cinema. Pe 6 iulie 2005, familia avea sa se largeasca, odata cu adoptarea Zaharei, o fetita de sase luni din Etiopia. Preluata dintr-un orfelinat, Zahara a fost internata in SUA pentru malnutritie si deshidratare, iar astazi este un copil fericit, care nu-si mai aminteste nimic din cosmarul care i-a marcat frageda copilarie. Cu toate ca, intre timp, Angelina a devenit mama naturala, dand nastere fetitei Shiloh, familia a mai adoptat in martie 2007 un baietel, Pax Thien, de origine vietnameza. Si pentru ca tabloul sa fie complet, actrita, care este insarcinata,  a anuntat recent ca va naste gemeni.
 

OBEZITATEA, BOALA LUMII CIVILIZATE

La polul opus fata de statele sarace, populatia tarilor dezvoltate este afectata de obezitate. 117 milioane de copii din lume sufera de maladia care ameninta sa capete caracter epidemic. In statele UE, se inregistreaza 400.000 de cazuri noi anual in randul copiilor, iar cea mai afectata este Marea Britanie, unde peste un sfert dintre micuti sunt supraponderali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu