sâmbătă, 30 octombrie 2010

Cancerul la copii

Fiecare celula din corpul nostru urmeaza cu strictete un ciclu de crestere , are interactiuni cu alte celule si se dezvolta prin mecanisme controlate de organismul nostru. Cancerul se dezvolta atunci cind în organismul nostru apar nereguli în mecanismul de control al cresterii si dezvoltarii celulelor, rezultând celule anormale.

Diferitele tipuri de cancer au semne si simptome diferite precum si tratamente si evolutii diferite.

Ce este cancerul?

   Cancerul la copil indiferent de forma de boala si vîrsta are câteva elemente comune în dezvoltarea bolii. Cresterea si înmultirea celulelor normale în mod anormal, dezvoltându-se celule cu functie si marime anormala , care nu mai pot fi controlate de organism având ca rezultat distrugerea celulelor din vecinatate si în final se împrastie la distanta în organe si tesuturi sub forma de metastaze. Aceste celule anormale pe masura ce cresc au nevoie de mai multa energie si hrana consumând din hrana necesara cresterii si dezvoltarii copilului. Cancerul îl face pe copil întâi mai slab, mai obosit si atunci când se distrug organele , oasele, puterea de lupta a organismului copilului impotriva cancerului este scazuta si cancerul învinge .

   Din fericire cancerul la copilul sub 15 ani este rar si afecteaza 1% din totalul cazurilor. Cele mai frecvente cancere la copil sunt: leucemiile, limfoamele si tumorile crebrale. Dupa vârsta de 10 ani apar frecvent si osteosarcoamele care sunt tumori ale oaselor.Locul unde se dezvolta cancerul la copil este diferit la fiecare forma ca si tratamentul de altfel precum si sansele de supravietuire .

   Factorii care pot contribuii la dezvoltarea cancerului la copil sunt la fel ca si la adult cum ar fi fumatul sau expunerea la toxicele din mediul înconjurator. Exista si conditii genetice speciale cum ar fi sindromul Down care cresc riscul copilului de a face cancer.De cele mai multe ori cancerul apare si fara a avea un teren genetic familial predispus la cancer .

   De cele mai multe ori doctorul poate depista la timp simptomele si semnele care apar în cancer prin controale medicale periodice. Unele din simptome ( cum ar fi febra, marirea în volum a organelor, infectiile frecvente, anemia, singerarile ) se pot asocia si cu alte conditii de boala , dar si cu cancerul.. Atât doctorul cât si parintele trebuie sa colaboreze de îndata ce apar simptome la copil de suspiciune de cancer.

   Odata precizat cancerul , este foarte important pentru parinti sa se adreseze unui centru medical specializat de oncopediatrie unde se trateaza cancerul la copil.

Tratamentul cancerului la copil

   Tratamentul cancerului la copil include chimioterapie (medicamente care distruc celulele canceroase), iradiere (se foloseste energia radiatiilor pentru distrugerea celulelor canceroase) tratament chirurgical fie pentru biopsie (scoaterea unei parti din tumora sau a unui ganglion limfatic din vecinatatea tumorii), fie pentru rezectia tumorii si transplantul de maduva osoasa.

   Tratamentul chirurgical are rol minor an formele de cancer generalizate de la început cum sunt leucemiile , dar are rol important în tumorile localizate cum ar fi osteosarcomul, tuorile de rinichi, tumorile de ficat, tumorile cerebrale si este asociat cu chimioterapie.

   Chimioterapia este o medicatie citostatica folosita pentru distrugerea celulelor canceroase. Se poate administra în perfuzie intravenos sau sub forma de tablete pe gura. Chimioterapia se face cu medicamente care intra în circulatia pacientului astfel prin reteaua vasculara se ajunge si la organele afectate.

   Din pacate medicatia citostatica pe lînga efectele de a distrugere a celulelor canceroase are si efecte secundare neplacute si la administrare si la distanta (dupa ani de zile).Efectele neplacute imediate sunt: greturile, varsaturile, caderea parului , oboseala, anemia, sângerare, risc crescut de a face infectii, distrugerea celulelor maduvei osoase, afectarea rinichiului a ficatului. Medicul oncopediatru care trateaza copilul cu cancer va explica parintilor si copilului efectele secundare ale tratamentului si modul de tratament al acestora . Medicul oncopediatru va alege dozele si medicamentul potrivit pentru fiecare tip de cancer.

Iradierea

   Radioterapia este un tratament obisnuit în cancer. Multe tipuri de cancer la copil se trateaza cu iradiere asociata cu tratament chirurgical si cimioterapic.Efectele secundare ale iradierii apar mai târziu (cum ar fi riscul de a face a 2-a tumora, deformatii corporale sau sterilitate- imposibilitatea de a avea copii).

Sa traiesti cu cancer

   Nu este de loc usor sa fi copil si sa suferi de cancer. Diagnosticul si tratamentul cancerului se face în timp lung (luni-ani), si exita efecte neplacute imediate si la distanta .

   Totusi progresele medicale în tratamentul cancerului fac ca speranta de viata a unui copil cu cancer sa creasca. Multi copiii cu cancer sunt tratati în clinica pediatrie nr1 din Târgu Mures în compartimentul de onco-pediatrie si parasec clinica dupa tratamente complexe , si care se dezvolta si cresc ca si alti copiii doar ca boala îi maturizeaza prea devreme. Astazi 70% din copiii cu cancer pot fi tratati cu succes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu